Sigma Colours of Life
04 november 2012
De visie van Sigma op kleur
Sigma Coatings presenteert deze maand de eerste twee van in totaal zeven kleuradviesboeken. De uitgaven ‘Verzorgen & Genezen’ en ‘Wonen & Verblijven’ helpen om functionele en belevingsgerichte kleurplannen op te stellen voor bijvoorbeeld ziekenhuis, zorgcentrum, studio en woonhuis.
De kleuradviesboeken zijn tot stand gekomen op basis van de Colours of Life filosofie van Sigma waarin mens en beleving centraal staan. De filosofie verwoordt de visie van Sigma op kleur in onze leefomgeving, én brengt alle kleurkennis op functioneel, technisch en esthetisch vlak op wetenschappelijke manier samen. Colours of Life geeft bijvoorbeeld inzicht in de biologische en psychologische effecten van kleur en kan daarmee het welzijn en het functioneren van de mens in zijn leefomgeving ingrijpend verbeteren.
Zeven segmenten in zeven inspirerende kleuradviesboeken
De nieuwe filosofie is bepaald geen kleurenwaaier. Colours of Life staat voor een bundeling van kennis die werd uitgewerkt in inspirerende kleuradviesboeken. In 2012 en 2013 verschijnen naast de eerdergenoemde uitgaven, de kleuradviesboeken voor vijf andere segmenten, te weten ‘Opgroeien & Leren’, ‘Werken & Functioneren’, ‘Cultuur & Beleven’, ‘Reizen & Ontspannen’ en ‘Herinneren & Afscheid’. Elke levensfase vraagt immers om een ander kleurgebruik.
Kleur en het effect hiervan op de mens
Sigma verzamelt al jaren informatie over kleur en het effect daarvan op de mens. Twee jaar geleden werd begonnen met het structureel vastleggen van semi-wetenschappelijke kleurinformatie. De samenwerking met onder meer architecten, wetenschappers en kleurspecialisten leverde een schat aan kennis op die zich nu dus laat vertalen in een kleurenfilosofie.
Ook het combineren van kleuren op basis van trends is maar één aspect van kleurtoepassing, aldus Sigma. De nieuwe filosofie raadt schilders, vastgoedbeheerders, architecten, woninginrichters en projectmanagers aan zich af te vragen met welk segment (zorg, onderwijs etc) ze te maken hebben, wat de functie is van die ruimte en welke beleving ze aan die plaats willen meegeven.
Goed kleurgebruik zorgt bijvoorbeeld voor snellere genezing, betere leerprestaties, een hogere productiviteit en groter wooncomfort. Maar welke kleuren of kleurencombinaties werken goed en welke juist niet? Het gaat daarbij niet om kleur als middel op zich, maar om het evenwicht tussen gebouw, omgeving, inrichting, verlichting, kleur en bovenal de mens als gebruiker.