Geschiedenis van Sigma

Al in de 18e eeuw begon de geschiedenis van ons verfmerk. Met handelaar Schoen, kunstschilder Varossieau en meesterschilder Vettewinkel. Dankzij hun visie ontstonden de bedrijven waaruit Sigma Coatings is voortgekomen:

Jan Pieterszoon Schoen
Jan Pieterszoon Schoen is een van de eerste handelaren die zich bezighouden met het malen en verkopen van aardpigmenten zoals verfhout, pijpaarde, krijt, Duits geeloker, marmer, kurkuma, steenkoolpoeder en blauwsteen.
In 1722 koopt Schoen een stuk grond in Westzaan en bouwt daarop zijn eerste molen 'De Gekroonde Schoen'. In 1725 krijgt hij een vergunning om te malen. In 1857 wordt het bedrijf officieel als Pieter Schoen & Zoon geregistreerd.

Varossieau & Cie
Lodewijk Varossieau is kunstschilder en start in 1795 in Alphen aan den Rijn aan de Prins Hendrikstraat een vernisstokerij onder de bedrijfsnaam Varossieau & Cie. In 1862 wordt het familiebedrijf overgedragen aan Cornelis van Rijn. Het bedrijf blijft in de familie van Rijn.
In 1900 groeit Varossieau & Co onder leiding van Willem Marinus van Rijn uit tot een bedrijf dat zelf pigment in olie maalt en japanlakken fabriceert. De nieuwe directeur A.H.C. van Wersch moderniseert vanaf 1946 Varossieau & Co naar een fabriek die vol- en halfsynthetische lak produceert.

H. Vettewinkel & Zonen
Dirk Vettewinkel begint in 1809 met het zelf malen van verfstoffen. Hij is Meester Schilder in het St. Lucas Gilde. De handel in verfstoffen is een gat in de markt: de concurrentie onder huisschilders is moordend, maar slechts weinigen houden zich met het produceren van verf bezig.
Na zijn dood in 1841 zetten zijn erfgenamen het bedrijf voort. In 1821 verandert de bedrijfsnaam in N.V. Vernis- en Verffabriek

In recentere tijd volgen vele fusies en overnames: 
1969     PetroFina neemt Pieter Schoen & Zoon over
1970     Vettewinkel en Varossieau fuseren tot ICM (International Coating Materials)
1971     PetroFina neemt ICM over
1972     PetroFina brengt de bedrijven onder de naam Sigma Coatings op de markt
1999     PetroFina wordt overgenomen door het Franse Total.
             Total's verfpoot Kalon en Sigma Coatings fuseren tot SigmaKalon.
2003     Verzelfstandiging SigmaKalon met behoud van investingsmaatschappij Bain Capital
2006     Sigma Coatings wordt opgenomen in de SigmaKalon Group
2008     PPG Industries wordt eigenaar van de SigmaKalon Group

PPG: WE PROTECT AND BEAUTIFY THE WORLD™
Bij PPG werken we elke dag aan het ontwikkelen en leveren van de verf, coatings en speciale materialen waar onze klanten al meer dan 135 jaar op vertrouwen. Met toewijding en creativiteit lossen we de grootste uitdagingen van onze klanten op, en werken we nauw met hen samen om de juiste aanpak te vinden. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Pittsburgh, USA, maar wij zijn actief en innoveren in meer dan 70 landen. De gerapporteerde netto omzet bedroeg $15,4 miljard in 2018. We bedienen klanten in de bouwsector, consumentenmarkt, industrie- en transportsector, en reparatie- & vervangingsmarkt. Kijk voor meer informatie op www.ppg.com.

We protect and beautify the world is een handelsmerk en het PPG-logo is een geregistreerd handelsmerk van PPG Industries Ohio, Inc.

PPG.CookieFloater.Title PPG.CookieFloater.Link