Maak zelf een kleurenplanWelke kleuren kiest u voor muren, ramen en deuren? Maak een persoonlijk kleurenplan en u heeft nog lang plezier van uw keuze.

Hoe maakt u een persoonlijk kleurenplan?
Kijk goed naar de kleuren van uw vloer, meubels, gordijnen en spullen. Welke kleuren passen daarbij of liggen in het verlengde daarvan? Maak foto’s van uw interieur en van de blikvangers.
Welke kleuren of kleurcombinaties spreken u aan? Verzamel foto’s uit tijdschriften. Maak een wandeling en fotografeer bloemen, bomen, gevels van huizen, reclameborden en auto’s in uw favoriete kleuren. Bezoek een museum en fotografeer het schilderij dat u mooi vindt.
Maak van al uw foto’s en stalen een kleurenplakbord.

Vraag advies
Uw verfspeciaalzaak heeft kleurenkaarten. Neem ze mee naar huis en bekijk ze bij kunstlicht en op verschillende momenten van de dag. Daglicht is ’s morgens weer anders dan ’s middags. Ga vervolgens met uw kleurenplakbord naar de verfspeciaalzaak en laat u adviseren. Heeft u geen tijd om een persoonlijk kleurenplan te maken? Vraag dan naar het Sigma Inspiration Book.

Proef op de som
Het is lastig om de kleur van een staal te vertalen naar een groot vlak. Beschilder daarom een stuk behang in de kleur die u mooi vindt. Houd het papier tegen de muur op verschillende tijden van de dag. Vindt u de kleur in alle dagdelen mooi?

Tips voor een kleurkeuze
Kleur kan ruimten met elkaar verbinden of juist scheiden. Schildert u een kamer en suite in een lichte en in een donkere kleur, dan beleeft u de kamers als twee aparte ruimten. Wilt u één geheel, kies dan voor eenzelfde kleur.
U kunt ook één ruimte creëren met verschillende kleuren. Kies dan voor kleuren in dezelfde zwart-en-witgradaties. Of gebruik in beide ruimtes dezelfde lichte of donkere accenten.
  • Koele kleuren met blauw hebben een wijkend effect waardoor een ruimte groter lijkt.
  • Een donkere wand maakt een ruimte korter.
  • Een donker plafond maakt een ruimte lager.
  • Tegenoverliggende lange wanden in een donkere kleur suggereren een smalle ruimte.

Bron: Tint
PPG.CookieFloater.Title PPG.CookieFloater.Link