Historie

Pieter Schoen, Lodewijk Varossieau en Dirk Vettewinkel. Hun namen zeggen u waarschijnlijk weinig, maar zij schreven in de 18e eeuw de geschiedenis van Sigma Coatings. Dankzij hun visie op de handel in verfstoffen ontstonden de bedrijven waaruit Sigma Coatings is voortgekomen.

Stuk voor stuk waren het vaklieden. Mensen uit de praktijk die wisten wat er onder de schilders leefde. En deze kennis vormt nog steeds de basis voor de productiviteit en het ondernemersschap van Sigma Coatings. Want er mag dan in al die jaren veel veranderd zijn, het blijven uiteindelijk de vakman en u als veeleisende doe-het-zelver die ervoor kiezen om met onze producten te werken.
 
 

2008 - PPG Industries

Op 2 januari maakt PPG Industries bekend dat de overname van de SigmaKalon Group, voorheen in handen van Bain Capital, een feit is.

Het in Pittsburgh gevestigde PPG is een wereldwijde leverancier van verven, coatings, chemicaliën, optische producten, ‘specialty materials’, glas en glasvezel. De organisatie heeft meer dan 140 productielocaties en gelieerde vennootschappen en is actief in meer dan 60 landen. De omzet voor 2008 bedroeg USD 15,8 miljard. De aandelen van PPG worden verhandeld op de New York Stock Exchange (symbool: PPG).

2006
Sigma Coatings wordt opgenomen in de SigmaKalon Group, de nummer 2 op het gebied van decoratieve verven in Europa. De bedrijfsnaam wijzigt vanaf 1 juni 2006 naar SigmaKalon.

2003 - Verzelfstandiging SigmaKalon
In februari 2003 verzelfstandigt SigmaKalon met de steun van een investingsmaatschappij en voltooit daarmee de overname van het bedrijf SigmaKalon van haar voormalige moederfirma TotalFinaElf. De  verhoogde financiële armslag en stabiliteit zal SigmaKalon in staat stellen om haar marktaandeel te vergroten en tal van nieuwe en veelbelovende mogelijkheden verder te ontwikkelen.

Ontstaan van Sigma Coatings Deco Belux NV
Sigma Coatings Deco Belux, dat in 2003 ontstaan is door de fusie van de fabrikant Sigma Coatings en de grossiers Boermans, De Vogeleer en Liévin, opende op 9 mei 2003 zijn hoofdzetel en een gloednieuw Sigma Service Center in Hasselt aan de Genkersteenweg 311.

1999 - Fusie Sigma Coatings en Kalon
SigmaKalon ontstaat in de marge van de overname van PetroFina door het Franse Total door het samenbrengen van Sigma Coatings, de verfdochter van het voormalige PetroFina en Kalon, de verfpoot van de Franse Total Groep. Het succes van deze fusie van twee bedrijven met elk een lange traditie in de Europese verfsector is opmerkelijk. Bovendien pasten ook de respectieve bedrijfsculturen van Sigma en Kalon goed bij elkaar. Het resultaat was en is dan ook indrukwekkend.

1972 - Sigma Coatings Groep: van familiebedrijf tot multinational
Per 1 januari 1972 verschijnen de twee verfbedrijven Pieter Schoen & Zoon en International Coating Materials (ICM), beide onderdeel van de PetroFinagroep, op de markt onder één naam: Sigma Coatings.

Vanaf 1986 zijn de diverse verfbedrijven van de PetroFinagroep verenigd in de Sigma Coatings Groep; een multinational binnen een multinational met een wereldwijd netwerk van eigen vestigingen, joint ventures, licentiepartners en agenten.

In de jaren tachtig vestigde Sigma Coatings in het westelijk Havengebied van Amsterdam een ultramodern research center, naast een nieuwe verf- en poedercoatingfabriek. Met de vestiging hiervan viel definitief het doek voor de fabrieken van Pieter Schoen in Zaandam en van Varossieau in Alphen aan den Rijn. 

1971 - Overname ICM
Al een jaar na de oprichting van ICM ziet PetroFina in International Coating Materials een tweede partner in verfproducten en koopt na de overname van Pieter Schoen & Zoon ook ICM. De basis van Sigma Coatings is gelegd.
1970 - Oprichting International Coating Materials in Uithoorn
Om concurrentie nog beter het hoofd te kunnen bieden, besluiten de N.V. Vernis- en Verffabriek, voorheen H. Vettewinkel & Zonen, en Varossieau & Cie te fuseren. Zij vestigen zich in 1970 in Uithoorn onder de naam International Coating Materials.

1967 - Pieter Schoen naar PetroFina
Als olieproducent had het Belgische chemieconcern PetroFina er belang bij aandeel te hebben in de verfsector. In de jaren zestig zocht PetroFina naar een klein bedrijf om daar voor eigen gebruik en voor verkoop verf te laten produceren.

Samenwerking met een verffabrikant laat het mes aan twee kanten snijden: voor de productie van verf is minerale olie een onmisbare grondstof en anderzijds is verf onmisbaar voor de bescherming van boortorens, platforms en tankers.

In 1967 sloot PetroFina een samenwerkingsverband met Pieter Schoen & Zoon. In 1969 werd Pieter Schoen & Zoon volledig overgenomen door PetroFina.

1809 - Van huisschilder naar Sigma Coatings
Om niet langer afhankelijk te zijn van handelaren besluit Dirk Vettewinkel, Meester Schilder in het St. Lucas Gilde, in 1809 zelf zijn verfstoffen te malen. De handel in verfstoffen was een gat in de markt: de concurrentie onder huisschilders was moordend, maar slechts weinigen hielden zich met het produceren van verf bezig.

Na zijn dood in 1841 zetten zijn erfgenamen het bedrijf voort, wat in 1821 resulteerde in de bedrijfsnaam N.V. Vernis- en Verffabriek, voorheen H. Vettewinkel & Zonen, gevestigd aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Het bedrijf breidde zich enorm uit en richtte verschillende dochterondernemingen op, zoals NEMI.

Sinds 1972 maakt de oorspronkelijke fabriek van Dirk Vettewinkel deel uit van Sigma Coatings.

1795 - Historex, een nieuwe fase in verfproductie
Het tweede bedrijf dat van belang is voor het ontstaan van Sigma Coatings is Varossieau & Cie. Lodewijk Varossieau is kunstschilder en start in 1795 in Alphen aan den Rijn aan de Prins Hendrikstraat een vernisstokerij onder de bedrijfsnaam Varossieau & Cie. Het familiebedrijf wordt in 1862 overgedragen aan Cornelis van Rijn.

Na 1900 is de Naamloze Vennootschap Varossieau & Co onder leiding van Willem Marinus van Rijn uitgegroeid tot een bedrijf dat zelf pigment in olie maalt en japanlakken fabriceert. De nieuwe directeur A.H.C. Welsch moderniseert vanaf 1946 Varossieau & Co naar een fabriek die vol- en halfsynthetische lak produceert.

De nieuwe productennamen zijn een knipoog naar het verleden: Historex, Historia Exit. De merknaam Histor werd vanaf 1956 gebruikt voor alle verven die bestemd waren voor winkelverkoop.

1722 - De eerste Sigma-producten
Jan Pieterszoon Schoen is een van de eerste handelaren die zich bezighouden met het malen en verkopen van aardpigmenten zoals verfhout, pijpaarde, krijt, Duits geeloker, marmer, kurkuma, steenkoolpoeder en blauwsteen.

Hij koopt in 1722 een stuk grond in Westzaan en bouwt daarop zijn eerste molen 'De Gekroonde Schoen'. In 1725 krijgt hij vergunning te malen. De verfproducten die hij op de markt brengt, noemt hij Sigma, Grieks voor de som van alles.

Het bedrijf van Pieter Schoen groeit uit tot een bloeiend familiebedrijf, dat in 1857 officieel als Pieter Schoen & Zoon wordt geregistreerd. Pieter Schoen & Zoon is een van de bedrijven die later onderdeel van Sigma Coatings uitmaken.

De website vanaf uw startscherm starten? Lees hier hoe u dit eenvoudig kunt instellen. Dit bericht niet meer weergeven
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie