Hoe schildert u houtwerk buiten

Stap 1: Ontvetten
Ontvet eerst het houtwerk met een reinigingsmiddel, spoel altijd na met schoon leidingwater en maak het oppervlak daarna droog. Meteen gaan schuren is niet goed, dan verplaatst u alleen het vet.

 schuren

Stap 2: Schuren
Door schuren ruwt u de oude laklaag op, waardoor de nieuwe verf goed kan hechten. Als u begin met schuurpapier met een grove korrel (bijvoorbeeld P120), om oneffenheden glad te schuren, ga daarna dan opbouwend naar een fijnere korrel en sla altijd één grofte over (dus van P120 naar P180 en dan naar P240). Schuurt u alleen met grof papier, dan ziet u na het schilderen krassen in de verflaag.

   
 stoffen Stap 3: Schoonmaken 
Borstel of veeg het stof goed weg nadat er is geschuurd.
   

Stap 4: Plamuren
Buiten kunt u beter niet plamuren, binnen kan het wel. Kleine haarscheurtjes kunt u het beste wegwerken met acrylaatkit.

   

overschilderen

Stap 5: Gronden
Was het hout al geschilderd, dan is een grondverf niet nodig. Gaat u gronden en aflakken, gebruik dan een op elkaar afgestemd systeem (bijvoorbeeld Sigma S2U Primer en Sigma S2U Gloss). Roer de verf altijd goed door. Doop de schone kwastharen voor 1/3 in de verf. Laat de verf goed in de kwast trekken. Daarna doopt u alleen het topje in de verf en schilderen maar.

 

Schilder

Stap 6: Aflakken
Als de grondverf goed droog is schuurt u deze weer licht op met een fijne schuurkorrel (bijvoorbeeld P240) en maakt u het schoon. Begin vervolgens bovenaan met lakken en werk naar beneden. Verdeel de verf goed en strijk af in één richting. Voor buitenschilderwerk zijn minimaal twee laklagen nodig. 
 

Stap 7: Kwast schoonmaken
Schildert u de volgende dag weer verder? Zet uw kwast dan in water. Zo blijft hij voor één dag goed en is na het uitslaan van het water en droog deppen weer gebruiksklaar.

 

 

Bron: Tint