Een trap schilderen

Een trap schilderen schopt het huishouden in de war, denken we. Met het volgende stappenplan valt het best mee.

trap schilderen

Stap 1: Voorbereiden
Haal alle spullen weg bij en op de trap. Leg plastic op de voerbedekking boven en onderaan de trap. Dat scheelt schrobben op verfspetters en ingelopen verf.

trap schoonmaken

Stap 2: Schoonmaken en ontvetten
Maak de trap eerst goed schoon met een reiniginsmiddel, spoel altijd na met schoon leidingwater en maak het oppervlak daarna droog.

Stap 3. Grote beschadigingen repareren
Is de ondergrond droog, dan repareert u grote beschadigingen die dieper zijn dan 1 cm. Vul die gaten of krassen met houtreparatiemiddel.

 trap opruwen en schuren Stap 4. Ondergrond opruwen
Is de ondergrond gaaf, ruw dan de oude verflaag wat op met een Scotch-Brite schuurblokje. Lekker werken is het met een schuurmachine in de vorm van een strijkbout, bijvoorbeeld een Deltaschuurmachine.
 Stof verwijderen

Stap 5. Stof verwijderen
Na het opruwen verwijdert u het stof met een stoffer. Daarna nog even afnemen met een vochtige spons.

trap repareren Stap 6. Kitten
Naden of gaatjes van nietjes of spijkers vult u met acrylaatkit. De kit strijkt u glad met een nat gemaakte penseel of een vochtig plamuurmes.
 Gronden Stap 7. Gronden
Gebruik voor het gronden bijvoorbeeld de sterke Sigma S2U Nova Primer, een begrip voor professionele schilders. Schilder eerst de zijkanten van de trap en de stootborden. Daarna schildert u de treden. Als u oplosmiddel houdende verf gebruikt, schilder de treden dan om en om, zodat u de trap nog kunt gebruiken. Een al geschilderde trap hoeft u maar één keer te gronden.
 schilderen Stap 8. Schuren
Schuur de grondverf met fijn schuurpapier of een “softback” schuurmatje dan schuurt u de onderlaag niet zo snel stuk.
 lakken Stap 9. Lakken
De trap lakt u af met de aflak die afgestemd is op uw grondlaag (bij de grondverf Sigma S2U Nova Primer hoort bijvoorbeeld de aflak Sigma S2U Nova Satin, Semi-Gloss of Gloss). Schilder opnieuw eerst de zijkanten en de stootborden en daarna de treden. Laat de lakverf goed drogen voordat u de trap met schoenen gaat belopen (bij voorkeur 7 dagen). Is de trap kaal, dan zijn er minsten drie verflagen nodig, inclusief de grondverf