0
Close

Request password

Start buying

Already a Sigma customer? Register to order online as well. Prices will remail the same. No Sigma customer yet? Register and start ordering online as well!
  • Delivery promise message guesses sine causa? quae.
  • Quickly pick up your order from the Sigma Service Center
  • Quality promise message sentiamus alii autem, quibus ego assentior.
Register

Go with the glow! 8 tips voor perfect egale muren met subtiele zijdeglans

Ervaren schilder Stefan Hilster liet je al eerder weten hoe je perfect egale muren kon schilderen met een mooie matte afwerking in dit artikel. Maar net als iedereen gaat ook Stefan met zijn tijd mee en ontdekte hij recent de nieuwe Sigma Semi-Matt muurverf. Deze verf heeft een heel subtiele zijdeglans, tussen mat en zijdeglans in, die niet alleen luxe oogt, maar ook nog eens beter beschermt tegen aanraking door vingers en handen. In dit artikel vertelt Stefan je hoe je met deze verf jouw muur transformeert.


Een ervaren klusser herkent het probleem: je hebt flink je best gedaan om een nieuwe kleur op de muur te krijgen, maar na opdroging zie je toch nog banen en strepen. Vooral donkere kleuren en muren waar veel licht op valt zijn hier heel gevoelig voor. De professionele schilder Stefan Hilster heeft al héél veel muren geschilderd en deelt graag zijn tips met je om baanvorming te voorkomen. Op naar een professioneel geschilderde ruimte!

 

1. Bedenk wat je mooi vindt

Of je een matte of subtiele zijdeglansafwerking op de muren wilt zien, is natuurlijk voor het grootste gedeelte afhankelijk van wat je mooi vindt. Een oppervlakte waar veel licht op komt, laat met een zijdeglansafwerking net iets meer reflectie zien, dan een matte muur. Hierdoor kan een ruimte lichter en frisser ogen. 
 

2. Bepaal hoe je de muur gaat gebruiken 

Toch zijn er ook wat praktische overwegingen om voor het een of het ander te kiezen. Zo is de zijdeglansafwerking van Sigma Semi-Matt veel beter bestand tegen aanraking door vingers en handen. Nu ben je misschien niet van plan om je muren vaak aan te raken, maar bepaalde oppervlakken, zoals gladde muren langs een trap, worden nu eenmaal vaak (onbewust) aangeraakt. Ook kleine Picasso’s of huisdieren gebruiken muren nogal eens als houvast of schuurpaal. Zeker als je meerdere in elkaar overlopende wanden in één kleur wilt schilderen, is het slim om voor een duurzamer product te gaan. Met Sigma Semi-Matt heb je in zo’n geval op al je muren het strakke eindresultaat waar je naar op zoek bent én die extra bescherming van je wanden. 
 

3. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Ook voor jezelf biedt de zijdeglans van Sigma Semi-Matt voordelen; dankzij de Smooth Layer Technology is het namelijk gemakkelijker streeploos aan te brengen, zeker bij donkere kleuren. Sigma Semi-Matt is ontworpen als een één-pot-systeem. Het product kun je dus zowel gebruiken als grond- en afwerkingslaag. Zo kan je dus sneller, makkelijker en efficiënter werken. En omdat de kleuren langer mooi blijven, profiteer je ook nog eens langer van je werk. 
 

4. Bereid je goed voor

Bedenk voordat je begint eerst hoe je de klus aan gaat pakken. Sigma Semi-Matt verwerk je op dezelfde manier als de matte variant; zet dus borstel en rol klaar. Houd een plastic zakje bij de hand om de rollen die je eventjes niet gebruikt in te bewaren. Heb je een sterk zuigende ondergrond? Dan is het aan te raden om eerst een fixeermiddel aan te brengen. Plak vervolgens alles goed af, dicht gaatjes en verzet objecten die in de weg staan. Zo voorkom je dat je midden in de verfklus moet stoppen.


5. Werk ‘nat-in-nat’ 

Baanvorming ontstaat als de verf opdroogt, voordat je de nieuwe baan ernaast hebt aangebracht. Het is daarom belangrijk om je banen goed op te zetten. Dat betekent dat je de randen van de banen elkaar laat raken terwijl de verf nog nat is. Daarmee krijg je een mooi egaal oppervlak. Zorg er ook altijd voor dat je een oppervlak in de gehele lengte en breedte schildert, voordat je stopt of pauze neemt. Ook als je keurig nat-in-nat werkt, maar halverwege een pauze neemt, krijgt je dus een zichtbare baan, precies in het midden van je muur. 
 

6. Werk samen

Ga je een groot oppervlak in één keer schilderen? Dan is het zeker aan te raden om met zijn tweeën te schilderen. Zo kun je sneller werken en heb je minder kans dat banen te snel opdrogen en er baanvorming ontstaat. Laat één persoon beginnen met de randen. Vergeet daarbij niet om afgeplakte lichtschakelaars en stopcontacten mee te nemen. De ander kan dan in één keer het grote vlak schilderen/invullen.
 

7. Creëer een goede werkomgeving

Zorg voor voldoende licht om tijdens het schilderen goed te kunnen zien wat je doet en eventuele banen of foutjes op tijd te herkennen en te herstellen. Een goede bouwlamp zorgt ervoor dat je geen stukjes overslaat. Een bouwlamp die je schuin plaatst, kan je helpen beter te zien waar de verf nog nat is, dan als je een bouwlamp direct op de muur schijnt. Probeer de werkruimte daarnaast op 17 tot 18 graden te houden, zodat de verf niet te snel opdroogt.
 

8. Wees niet te zuinig met verf

Hoe minder verf je gebruikt, hoe groter de kans is dat je strepen creëert. Probeer dus niet te veel uit de borstel te drukken. Hoeveel lagen je moet gebruiken, hangt af van de ondergrond, de kleur en de verfsoort. Bij (dag)licht van opzij op de muur vallen strepen direct op, dus kijk kritisch naar je muur als de verf droog is en bepaal daarna of de muur nog een laagje nodig heeft.  
 

9. Kwalitatief product

Kwalitatieve verf is heel belangrijk voor een perfect egaal eindresultaat. De nieuwe Sigma Semi-Matt muur- en plafondverf bevat Smooth Layer Technology. Dankzij deze technologie vloeien gerolde banen en aanzetten perfect in elkaar over, zodat ze na droging niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor heb je meer tijd om rustig te werken.

Wil je weten hoe Sigma Semi-Matt​ ontwikkeld is? Lees het artikel Schilder meets Expert [LINK], waarin schilder Niels de meest prangende vragen stelt aan Ad Lankhaar, Market Product Manager Teamleader en Liesbeth Teliszewskyj, Marketing Manager Sigma CoE.

 
Zelf aan de slag met Sigma Perfect? Vind een verkooppunt bij jou in de buurt.


 
De website vanaf uw startscherm starten? Lees hier hoe u dit eenvoudig kunt instellen. Dit bericht niet meer weergeven